Siz Hiç Bacalhau Tattınız mı? Geleneksel Portekiz Yemekleri Nelerdir ?

Siz Hiç Bacalhau Tattınız mı? Geleneksel Portekiz Yemekleri Nelerdir ?

Portekiz yer yil milyonlarca turisti agirliyor. Ulke sadece guzel dogasi ve zengin tarihi ile etkilemiyo. Degisik yemekleri ve farkli yeme icme kültürü ile ziyaretcilerin kendine hayran birakiyor. Dilerseniz, bacalhau nedir anlatmadan once Portekiz muttafinda neler var kisaca ona bakalim.

Portekiz mutfağı

Portekiz, Akdeniz mutfağını yöresel tatlarla ve deniz ürünleriyle mükemmel bir şekilde harmanlar. Ayrıca dünyaca bilinen ve çeşitliliği ile öne çıkan zengin mutfağı ülkenin köklü kültürel geçmişini yansıtmaktadır.

Ülkenin öne çıkan lezzetlerinden bazıları şunlardır:

Francesinha: Fransızların meşhur tostu croque-monsieur‘ün Portekiz versiyonudur. İki dilim ekmeğin arasına et konarak yapılan sandviç üzerinde sahanda pişirilmiş yumurta ve erimiş peynir ile servis edilmektedir.

Pastéis de bacalhau: Patates, morina balığı, soğan ve maydanoz ile yapılan mezedir.

Caldeirada de Peixe: Yediğiniz bölgeye bağlı olarak çorba ya da güveç olarak sunulan balık veya deniz ürünleri yemekleridir.

Bacalhau à Brás: Morina balığı (bacalhau), soğan, kibrit çöpü kızartması ile yapılan ve siyah zeytinler eşliğinde servis edilen yemektir.

Portekiz’in en meşhur tatlıları, Pasteis de Nata (kremalı puflar), Bolos de Arroz (küçük kekler) ve Pudim de Caseiro‘dur (karamelli börek).

Pasteis de Nata
Pasteis de Nata

Bacalhau Nedir?

Ingilizcesi codfish  yani morino baligi olan, portekizdeki marketlerde kurutulmuş olarak satılan ve bine yakın yemekte kullanılan balık türüdur. Herhangi bir yemekte kullanılmadan önce iki gün suda bekletilmesi gerekir. Bu işlemi yaz aylarında yapıyorsanız suyunu sıkça değiştirmelisiniz. satıldığı yerlerde kokusundan yanına yaklaşılmaz. pişirilmesi zahmetlidir. tadıysa enfestir.

Bacalhau Gelenegi Nasil Baslamis ?

Yüzyıllar önce, kah kıtlık, kah ekonomi, kah savaş, kah ispanya vs. derken uzaklardan ucuza gelen bu illeti portekizci denizciler, tabi henüz buzdolabı yokken ve sanıyorum porto bu kadar soğuk değilken tee kuzeylerden, okyanustan, şurdan burdan taşıyabilmek için tuz içinde saklamayı düşünmüşler. Anavatana dönene kadar da tuzdan tabi bütün suyunu kaybetmiş, kaskatı kesilmiş ve iliklerine kadar tuz işlemiş balığı kurtarmak için de uzun süre suda bekletip öyle yemeye çalışmışlar. e ucuz ve saklaması, erişmesi kolay diye de hergün yiyelim biz bunu demişler. tiksinmemek için de bir sürü farklı çeşidini yapmaya çalışmışlar tabi.

Günümüzde ise portekizliler bunu bir “yöntem” olarak sunup, kendilerine özel bir şey olarak adledip, reklamını öyle yapıp kendi kendilerini de kandırıyorlar.. ve inanılmaz gurur duyuyorlar bununla, “mehe mehe, çok güzel tabi..ilahi! nasıl düşünmüşsünüz bunu. hayatımda böyle bir şey tatmadım!” filan diyorsunuz, halbuki gayet ortalama bir balık ve bir çok çeşidi sırf başka bir şey yok diye balıkla yapıldığı belli olmasına rağmen.

bacalhau nedir

Gerçi portekizde yemek mevzuu genel olarak böyle, inanılmaz güzel yemekler yaptıklarını düşünüyorlar ama foş. francesinha diye bişi var mesela, 7 yaşında etçil bir çocuğa yemek yap desen yapacağı şey budur. benim önüme bedava koysan yemem ama onlar nasıl övünüyorlar, nasıl orjinal olduklarını düşünüyorlar anlatamam.

Volovon nedir yazi mida mutlaka okuyun

One thought on “Siz Hiç Bacalhau Tattınız mı? Geleneksel Portekiz Yemekleri Nelerdir ?

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started